En ven mente at ungdommens dovenskab er et problem …

Dovenskab er den nye store dille når man skal slå på folk der enten ligger ned, eller er i gang med at rejse sig. Eller, jeg mener, gid det var så vel. Det er den ældgamle traver som de der ser sig selv som ædle samfundsriddere benytter sig af når de skal rakke ned på alle andre end dem selv. Men hold da op noget sludder ...

En af mine venner mente at ungdommen nutildags … bla-bla-bla …

OK – dovenskab er blevet brugt som ‘argument’ i ehh … lige siden fattighjemmenes tid. Det er et uklædeligt argument der tilskriver dem der ikke er plads til i samfundet nogle negative egenskaber man så senere kan fordømme dem med når man skal have dem til at makke ret. Og når det bliver fremsat uden skyggen af empiri, men baseret på ‘egen oplevelse’ så mister det sgu al relevans. Bevis det eller hold op med at sige det. Hvor var alle de ‘dovne’ henne i 2007 da vi næsten havde fuld beskæftigelse? Var krisen i 2007 en dovenskabsepidemi? For det har jeg ikke hørt om … jeg troede det var noget med usund omgang med finanserne …

Hvis du seriøst mener at vi måske har et moralproblem med de unge, og det er jeg ikke utilbøjelig til at give dig ret i, jeg giver bare ikke efter for det (for hvor skulle jeg vide det fra?) – så er det altså ikke tvangsarbejde man løser det med. Det er jo ikke kun de monetære værdier der er forskruet, det er også et samfund der går op i ‘apps’ og forbrugshejs. Der er ingen ægte livsværdi i den måde vi omgås vort forbrug på. Det er bl. a. derfor at selvmordsraterne i de højt udviklede samfund er så høje.

Og midt i at vi fjerner os fra livet som reel udfordring, og skolerne bliver overfyldte og den menneskelige kontakt perverteret af porno som ikke er sex, social media som ikke er nærvær og livsstilsmagasiner i både tryk og og tv viser os hvilke ting vi skal købe for at være sådan og sådan, forlanger du at ungdommen skal have moral? Jeg tror at dem der tænker sådan trænger til at undersøge deres egen moral. Har de oplevet nok? Har de set nok? Har de tænkt nok, eller falder de for verdens ældste løgn: Der er nogen der er dovne, og de er så mange at de er meget vigtigere og mere indflydelsesrige end både folketing, SAS, DONG, DANSKE BANK, MÆRSK osv til sammen. For det er ellers de institutioner *jeg* kender som står for samfundsindretning. Det er dem vi låner penge af, og derfor bestemmer hvad vores hjem skal koste, det er dem der spænder priserne til hvad markedet kan bære og kalder det hvad markedet ‘vil give’, det er dem der flytter penge ud af landet og det er dem der altså beslutter sig for at de unge er dovne nok til at tvang og skræmmecirkulærer må være passende.

Hvis der er samfundsopgaver der skal løses skal man ansætte folk og betale dem for det. Du bruger selv udtrykket ‘den unge arbejdsstyrke’. Og det er altså denne arbejdsstyrke som skal løse landets problemer, ikke gennem uddannelse, heller ikke gennem reel motivation for uddannelse, men gennem aktivering der kan tvinge dem over i uddannelse, og så laver det jo også tilfældigvis lidt penge til aktivatorerne? Derigennem udhuler de arbejdsmarkedet for andre, og sig selv, og vi har jo givet dem et valg de ikke kan afslå: Tag denne funktion som på alle måder er arbejde på nær de to: Du kan ikke sige nej, og du har ingen rettigheder.

Og alt bliver knækket op i enkeltsager, for så er det nemlig ikke til at forstå helheden. Disse aktiveringsjobs tager måske ikke reelle stillinger men de opfylder et behov, og hvordan er det lige med udbud og efterspørgsel?

Og alt det skal vi fordi vi ikke har penge nok? Du har lige siddet og set ‘Tyveriet af Afrika‘, og du har set ‘Sikken en fest’ og så du den dokumentar der påviste at vores påståede problemer faktisk ikke ER velfærdssamfundets skyld? . Du har set hvordan en halv verden kan bedrages gennem stærke pengekræfter til at synes det er helt rimeligt at en top-moderne militærmaskine går fuldstændig våben agurk på en civilbefolkning der er under besættelse, og hvordan hver modstandshandling bliver blæst op til terror. Tror du måske at der kan være noget i vores opfattelse af de økonomiske sandheder der kuuuunnne være en anelse ‘justeret’? Du ved at det kan gøres .. du ved det bliver gjort, hvorfor så ikke med den økonomiske nødvendighed?

Du har set Espersens svage aflevering af 24 mia. til bankpakkerne, der i forvejen er en stor flytten penge fra nationen over bankernes lommer, og du bør være bekendt med de meget tvivlsomme forhold hvorunder vores nordsø-aftale blev forhandlet på plads. Bendtsen og to jurister i Mærsks hovedkvarter, opvartet og diverteret af noget af det skarpeste jura penge kan købe. Tror NOGEN at sådan en aftale falder ud til Bendtsens og dermed vores fordel? Bendtsen det var ham der affærdigede kritik af den løsslupne lovgivning der tillod et latterligt boligmarked at brænde sammen med et ‘tudekiks’ …

Vi har 3000 mia i pensionsopsparing der ikke er beskattet endnu. Slag på tasken 1000 mia. af dem er statens. Og vi har ikke ‘penge’ nok? Penge nok til at starte investeringer op, og læg mærke til ordet investering! Der er stadig værdi i at påtage os de opgaver der vitterligt kunne få os væk fra en kulfyret naturkatastrofe og over i en grøn energi udnyttelse. Det er ikke at hælde penge ud af vinduet – men det er måske ved at være for sent.

Og at du kender en ung der er fucking ligeglad med det hele bør bekymre dig, men det burde sgu’ bekymre dig mere at vedkommende egentlig har ret: Den verden vi er ved at lave til os selv er fucking ligegyldig og fuld af løgn. Den skal laves om.

Ja, ven der fik du lige fat i mig …

Esben Maaløe

Add Comment RegisterLeave a comment